Ontdek hoe jij je tuin watervriendelijker maakt!
Wereldwijd kampen mensen met wateruitdagingen; van droogte en watertekorten tot extreme regenval en overstromingen, van watervervuiling tot een ongelijke toegang tot de zoetwaterbronnen. Ook in eigen land kennen we waterstress: 2024 was het natste jaar ooit gemeten in België. Dit zorgde op verschillende plaatsen voor wateroverlast.
Als gemeente beseffen we het belang van meer ruimte te geven voor water. Ook tuinen vormen een deel van de oplossing om de huidige en toekomstige wateruitdagingen aan te pakken. Regenwater slim opvangen, hergebruiken of laten infiltreren helpt niet alleen bij droogte, maar voorkomt ook wateroverlast. Bovendien kan het gratis hemelwater ook je waterfactuur doen verminderen. Zelfs met kleine, creatieve ingrepen maak ook jij het verschil. En je hoeft daarvoor helemaal niet diep in je portemonnee te graaien. Zo kan je je regenpijp aansluiten op een regenton. Of je graaft een simpele infiltratiegleuf of wadi. Wil je ook meer leven in je tuin? Dan is een regenwatervijver misschien iets voor jou. En wat dacht je van een groendak?
Om je goed op weg te helpen, vind je hier informatiefiches gecreëerd door het Regionaal Landschap en Join For Water.over allerlei watervriendelijke oplossingen voor je tuin. In deze fiches staan alle informatie gebundeld waarmee je verder aan de slag kan, zoals de verschillende ontwerpopties, stappenplan, informatie over wetgeving en verwijzing naar bestaande premies. Zo ontdek je hoe je een wadi, groendak, regenwatervijver of andere slimme wateroplossingen makkelijk in je tuin integreert. Met deze ingrepen maak je je tuin klimaatbestendiger én draag je bij aan een groenere leefomgeving.