Spreeuwen
Schade voorkomen
Eén spreeuw of koolmees pikt hooguit enkele kersen weg, maar grote groepen zangvogels kunnen in boomgaarden veel schade aanrichten. Hieronder vindt u een overzicht van preventieve basismaatregelen die u kunt nemen om pikschade door zangvogels te voorkomen. De extra maatregelen kunnen het effect van de basismaatregelen versterken.
Bestrijding
Richten spreeuwen nog altijd veel schade aan in uw boomgaard, ook nadat u minstens één preventieve basismaatregel hebt genomen? Dan kunt u in bepaalde gevallen bestrijding overwegen in de periode van 1 mei tot 31 oktober.
Belangrijk om weten is dat spreeuwen behoren tot de beschermde diersoorten. Daardoor moet er aan andere modaliteiten voldaan worden om tot bestrijding over te kunnen gaan dan bij jachtwild. U moet een afwijking op het soortenbesluit aanvragen en mag pas overgaan tot bestrijding als u daarvoor de toelating hebt ontvangen van Natuur en Bos.
Schadevergoeding
- Schade door spreeuwen aan professionele fruitteelt komt meestal niet in aanmerking voor een schadevergoeding, tenzij bestrijding niet wordt toegestaan door Natuur en Bos.
- Om een vergoeding te krijgen voor andere schade door zangvogels, moet u uw schade kunnen aantonen en minstens één preventieve basismaatregel genomen hebben. Indien toegelaten, moet u ook bestrijding hebben uitgevoerd.
Lees alle voorwaarden om in aanmerking te komen voor een schadevergoeding. Die vraagt u aan via Wild in Zicht.