Vogelgriep bij wilde fauna
Op een pluimveebedrijf in Stad Diksmuide (=haard) is de aanwezigheid van hoogpathogene vogelgriep bevestigd op 1 december 2023. De dieren van dit bedrijf worden momenteel geruimd. Er wordt rond dit bedrijf een beschermingszone met een straal van 3 km en een bewakingszone met een straal van 10 km ingesteld.
Volgende gemeenten/steden zijn betrokken:
Beschermingszone = 3 km
Betrokken gemeentes (3): Diksmuide, Houthulst en Kortemark
Bewakingszone = 10 km
Betrokken gemeentes (8): Diksmuide, Hoogleden Houthulst, Ichtegem, Koekelare, Kortemark, Langemark-Poelkapelle en Staden
Voor ons betekent dit in praktijk dat:
- alle (hobby) pluimvee moet worden opgehokt
- het voeren en drenken binnen dient te gebeuren
- pluimvee niet mag worden vervoerd
In 2020 brak het H5-vogelgriepvirus uit bij wilde vogels. Naar alle waarschijnlijkheid zal het virus een constante blijven bij wilde vogelpopulaties in Europa en blijft het grieprisico het hele jaar door aanwezig. Door die vaststelling nam het Agentschap Natuur en Bos enkele bijkomende maatregelen.
Meld vogelsterfte op de gratis influenzalijn en aan de eigenaar/grondbeheerder.
Je bereikt deze lijn van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen via 0800 99 777. Het agentschap beslist vervolgens of onderzoek op de kadavers nodig is. De grondeigenaar of -beheerder is vervolgens verantwoordelijk voor het verwijderen van alle resterende kadavers, dit is belangrijk ter bescherming van vogels en andere dieren.
Hoe verwijderen?
Gaat het om slechts enkele kadavers? Dan kan je ze ook in een diepe put begraven, waarbij ze met minstens 50 cm aangestampte aarde toegedekt worden, zodat wilde dieren ze niet opgraven. Gaat het om meer (en grotere) kadavers? Dan kan je contact opnemen met de dienst landbouw. Zij zorgen dat de kadavers door een gespecialiseerd bedrijf als bijvoorbeeld Rendac worden opgehaald.
Enkele tips en richtlijnen
- Wie intensief in aanraking komt met vele kadavers is best ingeënt tegen de seizoensgriep. Intensief contact gebeurt best niet door mensen met een verminderde immuniteit.
- Bij veel kadavers verander je best van kledij vooraleer een andere activiteit te starten. Een wekschort of wegwerpoverall is ideaal.
- Draag wegwerphandschoenen en een mondmasker (liefst FFP2)
- Plaats het kadaver in een hermetisch afsluitbare, waterdichte zak en vermijd besmetting aan de buitenkant van de zak (behandel met zeep/ontsmettingsmiddel indien nodig). Zorg voor zo weinig mogelijk lucht in de zak.
- Trek je handschoenen uit door ze binnenstebuiten te draaien en plaats de kadaverzak in een tweede zak die je goed afsluit, met ook hier zo weinig mogelijk lucht in.
- Bezorg de zak zo snel mogelijk aan een destructiefirma.
- Was je handen, onderarmen en nagels met zeep of ontsmettingsmiddel nadat je een kadaver hebt verhandeld en zéker vooraleer je voedsel vastpakt.
- Vervoer kadavers in een aanhangwagen of topbox. Leg de zak op plasticfolie of in een doos om besmetting van het voertuig te voorkomen. Is de aanhangwagen/topbox vuil? Reinig en ontsmet die dan.