Zwerfkatten
Een op vier gezinnen heeft een kat als huisdier. Nog te weinig daarvan zijn gecastreerd of gesteriliseerd, met als gevolg geregeld ongewenste kittens. Als die geen opvang vinden of niet in een asiel terechtkomen, belanden die vaak op straat als zwerfkatten.
Soms zijn ook volwassen katten gedoemd tot een zwervend bestaan als ze plots niet meer in het gezin passen en aan hun lot worden overgelaten.
Zwerfkatten leven niet alleen in slechte omstandigheden, maar zorgen ook voor overlast door opengescheurde vuilniszakken, ontlasting en urine. Bovendien brengen ze duizenden al even vruchtbare nakomelingen voort.
Vangacties
Regelmatig worden op vraag van het lokaal bestuur vangacties van zwerfkatten georganiseerd door vzw dierenasiel regio Roeselare.
De zwerfkatten worden gevangen met een vangkooi. Als er een vangactie in je buurt wordt georganiseerd, krijg je hier op voorhand een melding van.
Wat gebeurt er met de gevangen katten?
De katten worden naar een dierenarts gebracht. Ze krijgen een grondige gezondheidscontrole en worden gecastreerd of gesteriliseerd. Daarna worden ze op dezelfde plaats terug uitgezet. Deze zwerfkatten krijgen ter herkenning een knip in het oor.
Is een zwerfkat ernstig ziek of lijdt ze onnodig? Dan beslist de dierenarts om de kat te laten inslapen.
Wat met je eigen kat?
Tijdens de periode van de vangactie houd je je kat zoveel mogelijk binnen. Raakt je kat toch gevangen? Katten met een geregistreerde chip worden onmiddellijk terug vrijgelaten. Een huiskat herkennen we ook makkelijk aan een halsbandje met veiligheidssluiting.
Wil je helpen?
Voeder de zwerfkatten tijdens de vangactie niet zelf. Zo worden ze aangetrokken door het voedsel in de vangkooien.
Je kan ook een vangkooi in je eigen tuin plaatsen.
Contactinfo
Milieu
Administratief centrum
Markt 1
8650 Houthulst- 051 46 08 95
- milieu@houthulst.be
Openingsuren
- Vandaag open van 08:30 tot 12:00
- Morgen open van 08:30 tot 12:00, van 14:00 tot 16:00