Kauwen
Schade voorkomen
Voor kraaiachtigen zijn rijpe maïskolven, boomgaarden vol rijp fruit en pas bezaaide akkers niets minder dan een feestmaal. Met enkele goed gekozen maatregelen kunt u ze bij uw oogst vandaan houden. Hieronder vindt u een overzicht van preventieve basismaatregelen die u kunt nemen om schade door kraaiachtigen te voorkomen. De extra maatregelen kunnen het effect van de basismaatregelen versterken.
Bestrijding
Bieden de basismaatregelen onvoldoende bescherming tegen schade door kraaiachtigen, dan kunt u in bepaalde gevallen overgaan tot bestrijding.
- Kauwen mogen alleen bestreden worden om belangrijke schade aan professioneel geteelde gewassen te voorkomen. Hun bestrijding is het hele jaar toegelaten.
Schadevergoeding
Schade door roeken aan teelten en gewassen kan in aanmerking komen voor een schadevergoeding. Om aanspraak te maken op een schadevergoeding moet u uw schade kunnen aantonen en minstens een van de verplichte basismaatregelen genomen hebben. Schade door kraaien, eksters en kauwen aan landbouwgewassen wordt meestal niet vergoed, net als schade door gaaien aan professionele fruitteelt, tenzij de bestrijding niet wordt toegestaan door Natuur en Bos. Schade door kraaiachtigen aan persoonlijke of professionele bezittingen komt niet in aanmerking voor een vergoeding.
Lees alle voorwaarden om in aanmerking te komen voor een schadevergoeding. Die vraagt u aan via Wild in zicht.
Een kauw in uw schouw?
Kauwen bouwen hun nesten in schoorstenen, wat heel gevaarlijk kan zijn. Om dat te beletten dekt u het best alle openingen af met een stevig metalen rooster (bij voorkeur inox). De maaswijdte van het rooster mag maximaal 3 centimeter zijn, anders wringen de vogels zich erdoorheen. Kies een stevig rooster (gaasdraad is niet sterk genoeg) en maak het stevig vast.